Historische achtergrond

De jaren 1996-2006

Eind 1996/begin 1997 werd het Vocaal Ensemble Animato opgericht. Het kamerkoor zong voornamelijk klassiek a capella repertoire vanaf de 16e tot 20e eeuw. Sinds de oprichting heeft het koor in de regio, maar ook daar buiten, diverse concerten gegeven. Zo deed het koor twee keer mee aan het jaarlijkse Korenfestival in Middelburg en verleende het medewerking aan een aantal kerstconcerten en themaconcerten. Hoogtepunten in het bestaan van het koor waren het Millenniumconcert op 30 december 1999 en het eerste lustrumconcert op 16 november 2002. De eerste dirigent en mede-oprichter van het ensemble was Cees van der Slik. Deze nam in 2006 afscheid van Vocaal Ensemble Animato.

Concert Inzingen

2007 tot heden

Eind 2007 heeft Animato een doorstart gemaakt en is het koor gaan werken aan geheel nieuw repertoire, o.l.v. een nieuwe dirigent, Jelle Leistra. Dit heeft tot de volgende mijlpalen geleid.

In juni 2008 werd in de Dorpskerk in Capelle aan den IJssel een Lenteconcert gegeven. Uitgevoerd werden liederen van Mendelssohn, Liszt, Richard Strauss en Brahms. Ook werden liederen van Schubert gezongen door Peter Krijt met pianobegeleiding van Michiel Sonius en zong Jelle Leistra liederen van Richard Strauss. Tijdens de kunstmarkt in Capelle aan den IJssel is een groot deel van dit concert nogmaals uitgevoerd in het Van Capellenhuis, nu met begeleiding op vleugel door Maarten Hillenius.

In juni 2009 vond het concert “Douce Mémoire” in de Hoflaankerk te Rotterdam-Kralingen plaats, met liederen van Des Prez, De Lassus, Duruflé, Saint-Saëns en Fauré, Jehan Alain en Eric Satie. Medewerking werd verleend door de sopraan Elena van Slogteren en organist Arjen Leistra.

Op 23 en 24 december 2009 is in de Hoflaankerk te Rotterdam een kerstconcert van bekende en minder bekende kerstliederen ten gehore gebracht, met begeleiding op orgel van Jaap de Wit en met medewerking van Marian Jaspers Fayer op dwarsfluit en van Elena van Slogteren, sopraan.

In Februari 2010 gaven we een kleine herhaling van ons Franse programma “Douce Mémoire” in de Grote of St. Janskerk te Schiedam, met medewerking van organist Arjen Leistra.

Op 19 februari 2011 werd in de Hoflaankerk het concert "The secrets of our hearts" uitgevoerd met liederen van Stanford, Dowland, Attwood, Purcell, Vaughan-Williams en Rutter. De volgende solisten gaven hierbij hun medewerking: Esmee Schoones (sopraan), Sigurd van Lommel (altus), Leon van Liere (tenor), Joost van Tongeren (bariton), Jaap de Wit (orgel) en Jelma van Amersfoort (luit). Daarnaast werd het concert op een aantal plekken begeleid door een koperkwartet met slagwerk (Marcel de Roode, Frank Mol, Isabelle, Alexander en Eddy Roelofs en Jurrien van Dijk).

Een deel van dit laatste programma werd ook uitgevoerd in de Nederlands Hervormde Kerk van Geervliet op zondag 13 maart ter gelegenheid van de installatie van het nieuwe orgel. Orgelbegeleiding was van Jan Pieter Baan.

In 2011 heeft Animato in het weekend van 4 en 5 juni 2011 deelgenomen aan het Vól-korenfestival in Middelburg en werd het Requiem van Fauré op 30 oktober als eindmiddaguitvoering in Schiedam en op 19 november als concert in de IJsseldijkkerk in Krimpen aan den IJssel uitgevoerd. Voor deze gelegenheid werd Animato tijdelijk uitgebreid met projectleden.

Op 2 juni 2012 hadden wij op de Vól-korendag in Middelburg twee optredens met een gevarieerd programma.

Op het Korenfestival Gouda op 8 september 2012 hadden we, na een smaakmaker op de trappen van het oude stadhuis van Gouda, over de markt heen, een fijn concert in de trouwzaal.

Het jaar 2013 is begonnen met een fantastisch lustrumconcert in samenwerking met het kamerorkest Ars Musica. Het Gloria van Vivaldi werd uitgevoerd onderleiding van Jelle Leistra en de opera "Dido en Aeneas" onder leiding van Michiel van Vliet, dirigent van Ars Musica.

Het tweede project in 2013 was het "Parels A Capella" programma met werken van J.P. Sweelinck, J. Handl, J. Arcadelt, W. Byrd, J. Wagenaar, A. Diepenbrock, F. Hensel, B. Britten, E. Elgar, R. Thompson en R. Vaughan Williams. Dit werd (gedeeltelijk) uitgevoerd op het Vól-korenfestival in Middelburg. Het complete concert werd uitgevoerd op zondagmiddag 17 november in de Paradijskerk in Rotterdam. Met een deel van de liederen werd op zondag 1 december meegewerkt aan een evensong van het Laurenspastoraat in de Laurenskerk in Rotterdam.

Op zaterdagmiddag 3 mei 2014 werd het "Parels A Capella" programma gedeeltelijk en aangevuld met enkele andere werken ten gehore gebracht op een inloopconcert in de Grote Kerk te Schiedam.

In 2014 werd intensief gewerkt aan het project: Of one that is so fair and bright, kerstmuziek uit de 20e en 21e eeuw en barok. Dit programma werd ten gehore worden gebracht tijdens het concert op 12 december 2014 in de Dorpskerk in Capelle aan den IJssel.

In 2015 stonden werken van Johannes Brahms en W. Peterson Berger centraal. "Een boeket romantische liederen" was het thema van een concert met een gevarieerd programma, dat onder de titel "Vesleblomme" op 28 november 2015 ten gehore werd gebracht in De Hoeksteen te Capelle aan den IJssel. Aan dit concert werd meegewerkt door Anne van Rijs op dwarsfluit.

Een kerstconcert met muziek van Louis Toebosch, Gerlitz (close harmony) en Rutter werd op 10 december uitgevoerd samen met organist Wouter van der Wilt in de Hoflaankerk in Rotterdam en op 19 december in de Dorpskerk te Capelle aan den IJssel op uitnodiging van de Lionsclub. Dit was een benefietconcert voor de kerstpakkettenactie van Rotary, Lions en Capelse kerken.

Op 17 juni 2017 werd afscheid genomen van onze dirigent Jelle Leistra met een concert in de Adriaen Janzkerk in Rotterdam-IJsselmonde. Op het programma stonden werken, die in de afgelopen 10 jaar onder leiding van Jelle werden uitgevoerd: delen uit Stabat Maters van Tuma en Rheinberger, liederen van Brahms en Mendelssohn, Ave Maria van Handl, een round van Ravenscroft, een madrigaal van Morley en twee liederen van Rutter.

Medio 2017 werd het dirigeerstokje overgenomen door Sanda Audere. Onder haar leiding werkte Animato weer mee aan het benefiet kerstconcert "Carols for Charity", georganiseerd door de Lions/Rotary op 21 december 2017 in de Dorpskerk te Capelle aan den IJssel. Programma: 'O magnum mysterium' - Victoria; Veni, Veni Emanuel - Kodaly; Gaudete - Anonymous; 'The Blessed Son of God' - Ralph Vaugan-Williams; 'Prayer of the children' - Kurt Bestor; 'Sure on this shining night' - Lauridsen; 'In dulci jubilo' - Pearsall (with solists); 'Ave Maria' - Biebl (with soloists). Daarnaast werd op 20 december meegewerkt aan de kerstviering voor de brugklassen van "De Bleijswyck" in Bleiswijk.

Op 19 juni 2018 werd het programma "Van Nagtegalen en zo meer ... , vreugde, weemoed en verlangen" met liederen vanaf de 15e eeuw tot de 21e eeuw ten gehore gebracht in de Adriaen Janzkerk in Rotterdam-IJsselmonde.

Onder de titel "Avé Maria" werd een kerstprogramma met Russische, Letse en Baltische liederen ten gehore gebracht in een concert samen met het Rotte’s Mannenkoor uit Rotterdam op 15 december 2018 in de Adriaen Janzkerk in Rotterdam-IJsselmonde. Deze liederen werden ook uitgevoerd tijdens het benefietconcert in de Dorpskerk te Capelle aan den IJssel ten behoeve van de kerstpakkettenactie. Dit concert werd georganiseerd door de Rotary/Lions Capelle. Met deze concerten werd afscheid genomen van onze Letse dirigente Sanda Audere.

Animato in het heden

Voor 2019 wordt onder leiding van de nieuwe dirigent Marcell Vroeijenstijn gewerkt aan een programma met muziek van Hollandse componisten van de middeleeuwen tot heden. In ieder geval wordt deelgenomen aan het korenfestival te Hoorn op 25 mei 2019 en wellicht op een ander korenfestival.

Animato in de toekomst

Voor de periode na 2019 zijn nog geen plannen bekend.

Concerten/optredens uit het verleden:

Benefit Kerstconcert "Carols for Charity" 21 december 2018 Dorpskerk Capelle aan den IJssel
Concert "Avé Maria" 15 december 2018 Adriaen Janzkerk in Rotterdam Oud-IJsselmonde
Concert "Van Nachtegalen en zo meer" 19 juni 2018 Adriaen Janzkerk in Rotterdam Oud-IJsselmonde
Benefit Kerstconcert "Carols for Charity" 21 december 2017 Dorpskerk Capelle aan den IJssel
Kerstviering brugklassen De Bleijswyck 20 december 2017 in Bleiswijk olv. de muziekdocent
Afscheidsconcert Jelle Leistra 17 juni 2017 Adriaen Janzkerk in Rotterdam Oud-IJsselmonde
Benefit Kerstconcert "Carols for Charity" 19 december 2016 Dorpskerk Capelle aan den IJssel
Kerstconcert 10 december 2016 Hoflaankerk Rotterdam
Concert "Vesleblomme" 28 november 2015 in De Hoeksteen, Capelle aan den IJssel
Advents- en Kerstcncert "Of one that is so fair and bright" 12 december 2014 in de Dorpskerk Capelle aan den IJssel
In Paradisum van Fauré, begrafenis van koorlid Maja Schuurman, 1 november 2014, de Bron, Krimpen aan den IJssel
Inloopconcert 3 mei 2014 Grote of St. Janskerk Schiedam
Medewerking aan evensong 1 december 2013 Laurenskerk Rotterdam
Concert "Parels A Capella" 17 november 2013 Paradijskerk Rotterdam
Vól-korenfestival 1 juni 2013 Middelburg
Concert met Ars Musica 2 februari 2013 Salvatorkerk Rotterdam
Korenfestival 8 september 2012 Gouda
Vól-korenfestival 2 juni 2012 Middelburg
Inloopconcert 4 februari 2012 Grote of St. Janskerk Schiedam
Fauré en romantiek 19 november 2011 IJsseldijkkerk Krimpen aan den IJssel
Requiem van Fauré 30 oktober 2011 Schiedam
Vól-korenfestival 4 en 5 juni 2011 Middelburg
Concert t.g.v. installatie nieuwe orgel 13 maart 2011 NH Kerk Geervliet
The secrets of our hearts 19 februari 2011 Hoflaankerk Rotterdam
Inloopconcert februari 2010 Grote of St. Janskerk Schiedam
Kerstnachtdienst 24 december 2009 Schenkelkerk Capelle aan den IJssel
Kerstconcert 23 december 2009 Hoflaankerk Rotterdam
Douce mémoire 5 juni 2009 Hoflaankerk Rotterdam
Kunstmarkt 13 september 2008 Van Cappellenhuis Capelle aan den IJssel
Lenteconcert 18 juni 2008 Dorpskerk Capelle aan den IJssel
Kerstconcert bij kaarslicht 26 december 2006 Dorpskerk Capelle aan den IJssel
Inloopconcert Dorpskerk 9 september 2006 Kunstmarkt Capelle aan den IJssel
Volkorendag 4 juni 2005 Middelburg
Kerstconcert bij kaarslicht 27 december 2004 Dorpskerk Capelle aan den IJssel
Volkorendag 5 juni 2004 Middelburg
Kerstconcert 2003 26 december 2003 Dorpskerk Capelle aan den IJssel
Lenteconcert 28 juni 2003 Dorpskerk Capelle aan den IJssel
Kerstconcert 2002 Dorpskerk Capelle aan den IJssel
Jubileumconcert 16 november 2002 Ontmoetingskerk Capelle aan den IJssel
Najaarsconcert 24 november 2001 Dorpskerk Oud-Beijerland
Paaswake 14 april 2001 Ontmoetingskerk Capelle aan den IJssel
Kerstzangdienst 21 december 2000 Grote of St. Michaëlskerk Oudewater
Korendag Schollebos 17 juni 2000
Milleniumconcert 30 december 1999 Dorpskerk Capelle aan den IJssel
Concert 27 juni 1998 Dorpskerk Capelle aan den IJssel
Kerstconcert 26 december 1997 Dorpskerk Capelle aan den IJssel

Laatst gewijzigd: 20-dec-18