Welkom op de website van Vocaal Ensemble Animato.

Vocaal ensemble Animato is een groeiend, ambitieus kamerkoor. Onder leiding van dirigent Sanda Audere voert het koor zeer uiteenlopende muziek uit, lopend van de renaissance tot 20ste eeuw, en van a capella tot begeleid door uiteenlopende ensembles.

Klik hier voor een vergroting

Dit jaar laten wij u kennis maken met kerstmuziek uit de landen rondom en in de nabijheid van de Oostzee, kerstmuziek die u normaal gesproken rond deze tijd niet te horen krijgt.
Van het Rotte's Mannenkoor zult u o.a. het Izje Cheruvimy en Otsje Nasj horen. Deze liederen stammen uit de Russisch-Orthodoxe liturgie. Veel van deze muziek wordt daar door de monniken in de kerken en kloosters gezongen.
Vocaal Ensemble Animato zingt het Bogoroditse Devo uit de Vespers van Rachmaninov. Een prachtig Russisch Ave Maria dat tot groot verdriet van de componist te werelds werd bevonden door de Russische Orthodoxse kerkvaders en dus nooit in de kerkliturgie heeft geklonken.
Het Bogoroditse Devo van Arvo Pärt is een ander mooi verhaal. Een bekende koordirigent wilde graag een Ave Maria geschreven door Pärt voor zijn koor. De componist vroeg hoeveel de dirigent over had voor deze compositie. Toen Pärt het bedrag hoorde dat er voor beschikbaar was zei hij dat het net genoeg was voor 1 minuut muziek. Vandaar dat dit stuk precies 1 minuut duurt.
Het programma bevat verder liefdesliedjes uit Letland en Rusland. Daar is het de gewoonte om met kerst met de familie om de tafel te zitten en volksliedjes te zingen. In Letland is zingen zelfs een nationale hobby. Bijna iedereen zingt in een koor, koorzang is een vak op de scholen. Er zijn vele concerten en korenfestivals in het land die druk worden bezocht.
Als slot van ons concert zingen we met elkaar het feestelijke "Hark! The Herald Angels Sing". Dit is een Christmas Carol die voor het eerst verscheen in 1739 in de collectie Hymns and Sacred Poems. Het gedicht is geschreven door Charles Wesley. De schrijver had om muziek voor zijn gedicht gevraagd en men componeerde langzame en plechtige muziek bij, niet de feestelijke muziek die we vandaag de dag verwachten bij deze tekst. De populaire versie van vandaag is het resultaat van wijzigingen door verschillende mensen, in het bijzonder Wesley's medewerker George Whitefield die het eerste couplet veranderde in de huidige tekst en door Felix Mendelssohn, wiens melodie werd gebruikt voor het aangepaste gedicht. In 1840—honderd jaar na de publicatie van de Hymns and Sacred Poems—componeerde Mendelssohn een cantate om Johan Gutenberg's uitvinding van de boekdrukkunst te herdenken en het is de muziek van deze cantate, die door de Engelse musicus William H. Cummings is gebruikt voor “Hark! The Herald Angels Sing”. Mendelssohn was toen al overleden en heeft het lied dus nooit zelf gehoord.

Kerstconcert "Carols for Charity" in de Dorpskerk
Op 21 december wordt meegewerkt aan het benefietconcert Carols for Charity t.b.v. de voedselpakkettenactie. Dit concert wordt georganiseerd door de Rotary/Lions Capelle en vind plaats in de Dorpskerk te Capelle aan den IJssel.


Concert "Van Nachtegalen en zo meer" op 19 juni 2018 in de Adriaen Janzkerk in Rotterdam Oud-IJsselmonde
Luister naar een opname van Fair Phillis

Kerstconcert "Carols for Charity" op 21 december 2017 in de Dorpskerk te Capelle aan den IJssel

Van dit concert is de volgende opname te beluisteren:
- In dulci jubilo


Afscheidsconcert Jelle Leistra op 17 juni 2017 in de Adriaen Janzkerk te Rotterdam Oud-IJsselmonde

Van dit concert is hier de titelsong "Sing We And Chant It" te beluisteren.


Vocaal ensemble Animato staat altijd open voor nieuwe leden

Vocaal ensemble Animato is op zoek naar nieuwe stemmen om onze gelederen te versterken. Wij nodigen enthousiaste zangers uit de regio uit om zich bij ons aan te melden. Iedere kandidaat zal bij onze dirigent op afspraak voorzingen, waarna besloten wordt of definitieve deelname kan plaatsvinden en zo ja bij welke stemsoort het nieuwe lid zal worden ingedeeld. De contributie bedraagt 27,50 per maand.

Van nieuwe leden wordt verwacht:
o 100 procent enthousiasme en inzet
o Een goede zangstem
o Koorervaring is een pré
o Dat ze in staat zijn om de muziek thuis zelfstandig voor te bereiden (midi-files beschikbaar)

Het koor biedt:
o een warme, enthousiaste groep collega-zangers en -zangeressen
o stemvorming als vast onderdeel van de repetitie, waarbij wordt gewerkt aan een mooie koorklank en het ontwikkelen van individuele stemmen, gegeven door dirigent en professioneel zangeres Sanda Audere.

Contact
Bent u geïnteresseerd? Neemt u dan gerust contact met ons op via telefoonnummer 06-40 36 07 56 of per e-mail via bestuur@vocaalensemble-animato.nl.

Animato repeteert sinds september 2017 elke dinsdagavond van 20.00 22.00 uur in de benedenzaal van kerkgebouw De Hoeksteen, Rivierweg 15, 2903 AJ Capelle aan den IJssel. Neem even contact op met het bestuur als u een repetitie wilt bijwonen.

Vrienden
Vocaal ensemble Animato kan niet zonder uw financiële steun. Wij zouden het zeer op prijs stellen als u ook bij onze vriendenkring wilt horen. Als wederdienst krijgt u korting op onze in eigen beheer georganiseerde concerten. Lees onze vriendenfolder.

Vocaal Ensemble Animato wordt gesponsord door:

Laatst gewijzigd: 23-nov-18